Voor 18:00 besteld, morgen in huis!
A+ Kwaliteit onderdelen
Persoonlijke service
8,9 Klantwaardering
Mijn laptopadapter piept, hoe kan dat?

Mijn laptopadapter piept, hoe kan dat?

21-11-2019

Als je op je laptop aan het werk bent, dan kun je een zoemend geluid horen tijdens het opladen. Je laptop adapter maakt een soort piepend geluid. Veel mensen vragen zich dan af wat er gaande zich en maken zich al zorgen. We kunnen je gerust stellen want je hoeft je niet direct zorgen te maken. Veel adapters maken namelijk een brommend geluid, of piepend of zoemend. De ene adapter laat zich wat sneller horen dan een andere adapter. Maar het is wel goed om te weten waar dat het geluid precies vandaan komt en dat leggen we je dan ook uit middels dit bericht. Lees dit op je gemak door en dan weet je ook waarom je laptop adapter kan piepen en wat de oorzaak is.

Oorzaak piepende laptop adapter
Het is goed om te weten dat een laptop adapter een piepend geluid kan maken zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken. Dit heeft er mee te maken dat een laptopadapter wisselstroom omzet die uit het stopcontact komt en dat wordt dan omgezet in gelijkstroom om de laptop te voeden. Maar dat is een heel proces en gedurende dat hele proces schakelt de laptopadapter snel aan en uit om op die manier de goede spanning te krijgen. Er zitten dan in de adapter transformatoren en die bestaan dan weer uit spoeltjes en die zijn gewikkeld om een kern van ijzerplaatjes.

Wat doen de transformatoren?
Deze zorgen er voor dat de spanning wordt afgevlakt en daardoor dus ook niet al te hoog wordt. Letgoed op want leuk om te weten is dat de ijzerplaatjes op elkaar zijn gelijmd en die kunnen dan dus los gaan zitten. Als er dan een magnetisch veld wordt veroorzaakt wat komt door de trillende stroom van het aan- en uitschakelen, dan wil dat zeggen dat de loszittende plaatjes mee kunnen trillen. Dit is dan ook de reden dat jouw laptop adapter kan piepen. Dit geluid kan ook weer snel veranderen wanneer dat er meer of juist minder stroom door de spoeltjes komt. Zo weet je dus ook wat de oorzaak is van het piepen en weet je ook dat je je daar dus geen zorgen over hoeft te maken.

Als het piepen van de laptop adapter erger wordt…
Het kan zijn dat het piepen tijdelijk is, soms duurt het wat langer, maar wat doe jij als het nou erger gaat worden? Dit kan er op wijzen dat hij wat ouder wordt. Soms heeft een adapter er veel last van en soms maar nauwelijks. Als jij zelf de piep erg vervelend vindt worden en je hebt er echt last van, dan is het belangrijk dat je toch een nieuwe laptopadapter aan gaat schaffen. Je kunt dan altijd een kijkje nemen welke je het beste aan kunt schaffen. Een nieuwe laptop adapter kan weer lange tijd mee en dat is dan ook direct je voordeel. Je bent weer van het piepen af en dat is maar goed ook!