Voor 18:00 besteld, morgen in huis!
A+ Kwaliteit onderdelen
Persoonlijke service
8,9 Klantwaardering
Welke reisstekker heb ik nodig?

Welke reisstekker heb ik nodig?

13-06-2018

Ga je binnenkort op reis en ben je benieuwd welke reisstekker je nodig hebt? Dan is het verstandig om ruim van tevoren na te gaan welke soort stroom je op je vakantiebestemming gebruikt en welke type stekkers. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je op je bestemming aankomt en de stekker past niet of nog erger, je apparaat gaat kapot.

Verschillende soorten stekkers en stopcontacten
Je hebt verschillende soorten stekkers en stopcontacten. Daarom is het belangrijk om te weten dat niet alle stekkers in ieder stopcontact passen. Maar er bestaan wel stopcontacten waarin meerdere soorten stekkers passen. Als een stekker niet past, dan kan de reisstekker een uitkomst bieden. Dit is een tussenstukje dat je tussen de stekker van het apparaat en het buitenlandse stopcontact plaats. Hierdoor wordt jouw apparaat op het stopcontact aangesloten.

Europa stekkers en stopcontacten
In Nederland gebruiken we vaak de Euro stekker, een contour stekker of een Schuko stekker. In het grootste deel van Europa kunnen deze ook worden ingezet. Het zijn ongeaarde stopcontacten in Nederland. Maar in Europa zijn er ook nog andere soorten stopcontacten. Maar welke stekker gebruik je voor welk stopcontact? Wij leggen het je uit:

  • Bij een ongeaard stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker en de Schuko-stekker zijn geschikt.
  • Bij een Schuko stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker en de Schuko-stekker zijn geschikt.
  • Bij een Frans stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker en de Schuko-stekker zijn geschikt.
  • Bij een Italiaans stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker met reisstekker en de Schuko-stekker met geaarde reisstekker zijn geschikt.
  • Bij een Zwitsers stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker met reisstekker en de Schuko-stekker met geaarde reisstekker zijn geschikt.
  • Bij een Deens stopcontact: De Euro-stekker, de contour-stekker met reisstekker en de Schuko-stekker met geaarde reisstekker zijn geschikt.

Let bij de Schuko-stekkers en stopcontacten op want deze hebben randaarde (beveiliging). Als een apparaat randaarde nodig heeft, sluit deze dan aan op een geaard stopcontact (dit kan bijvoorbeeld via een geaarde reisstekker).

Nog meer over spanning en frequentie
De reisstekker is echter niet in ieder land voldoende. Buiten Europa is bijvoorbeeld het type stroom ook anders. Binnen Europa komt de stroom uit het stopcontact met een spanning tussen de 220 – 240 Volt en dit heeft een frequentie van 50 Hz. Als we dan kijken naar de Verenigde Staten dan is de spanning 120 Volt en de frequentie is 60 Hz. Je kunt altijd de handleidingen van je apparaten bekijken en dan weet je met welke stroom je apparaat om kan gaan. Op jouw telefoon kan bijvoorbeeld staan: Input 100-240 V ~ 50/60 Hz. Je kunt daarvoor dan de oplader gebruiken in een stopcontact met de spanning tussen de 100 en 240 Volt en met een frequentie van 50 of 60 Hz (met reisstekker).

Wat heb je nodig?
Welke reisstekker heb ik nodig? Dat hangt af van het apparaat wat je op wil laden. Als het over je GSM gaat, kijk dan goed welke spanning en frequentie je telefoon aan kan.