Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Onderhoud van je smartphone accu

voorkom problemen

Onderhoud van je smartphone accu

geplaatst op 10-05-2017
4 minuten leestijd

Vroeger had je standby-tijden van soms wel een week…de oude vertrouwde Nokia 6310i had zelfs een standbytijd van 480 uur, 20 dagen. Als je hem niet al te intensief gebruikte, haalde je dat. Dat haal je vandaag de dag niet meer. Helaas gaat een batterij van de Samsung Galaxy S7 of iPhone 6s veel korter mee dan die ‘oude’ Nokia. Je kunt dus eigenlijk nergens naar toe zonder laadkabel, autolader of powerbank. 

Waarom halen we die standbytijden niet meer? Eigenlijk is het simpel: jij gebruikt je smartphone veel intensiever: internetten, bellen, appen, spelen spelletjes en nog veel meer andere apps. Tel daarbij continu de verbindingen die actief zijn: Bluetooth, data, WiFi enzovoort. En, niet te vergeten: je grote scherm met hoge resolutie. Gemiddeld zetten smartphonebezitters hun toestel iedere 5 minuten aan (ruim 200 keer per dag)…dan is je batterij gewoon sneller leeg. Hoe haal je het maximale uit je smartphone accu? Opladers.nl geeft je 6 tips. 

 

1. Eerste gebruik: volledig opladen!

Een nieuwe telefoon moet je eigenlijk de eerste keer direct helemaal opladen. Af-fabriek zit een accu ongeveer voor 40% vol, waardoor de fabrikant de telefoon kan testen. Het is slim om je smartphone een uurtje of vijf, zes aan de lader te leggen voordat je je helemaal volle telefoon gaat gebruiken!


2. Laad regelmatig!

Na de eerste keer laden is het slim om de telefoon op tijd op te laden. Vroeger moest je wachten tot je batterij helemaal leeg is, tegenwoordig (dankzij de Lithium-ion acccu in je smartphone) kun je beter vaker en korter laden. Helemaal leeglaten lopen is anno 2017 eerder slechter als beter voor je accu. Even een half uurtje bijladen is juist goed!


3. Niet te lang

Het is het beste om de acculading altijd tussen de 40 en 80% te houden. Sowieso is het voor je batterij beter om je telefoon onder de 20% niet te gebruiken. En, om een luie accu te voorkomen: haal je telefoon van de lader zodra deze vol is. ’s Nachts opladen is dus niet zo handig... eenmaal per maand je smartphone leeg laten lopen is voldoende!

 

4. Gebruik de juiste lader

Een verkeerde lader kan voor schade zorgen. Daarom is het slim om bij opladers.nl je kabels en laadblokjes te bestellen. Oh ja, en je autolader. Je krijgt met onze laders geen overcapaciteit, zodat je accu langer meegaat.


5. Let op de temperatuur

Een van de meest belastende dingen voor een smartphone accu is de temperatuur. Idealiter moet de temperatuur van de batterij tussen de 0 en 35 graden Celsius zitten. Kouder of warmer dan de genoemde graden is heel slecht.


6. Gebruik het toestel liever niet tijdens het laden

Tijdens het opladen is het slim je telefoon met rust te laten. Wil je echt optimaal rendement van je accu? Zet het toestel dan even uit of in de vliegtuigmodus. Hierdoor houd je niet alleen de accu in topconditie; de telefoon is ook nog eens extra snel opgeladen!